November 2018



Nyhetsbrev till dig

 

Äntligen dags….

att beställa lärande utan gränsers almanacka för 2019! Almanackan är den perfekta julklappen, men också det givna sättet för din skola eller förskola att stödja barn och ungdomar i Bangladesh samtidigt som ni lär er en massa nya saker om Bangladesh. Du beställer genom att skicka mail till

larandeutangranser@gmail.com. Skriv hur många almanackor du vill beställa samt namn och adress. Meddela också om faktura önskas och vilken adress fakturan skall skickas till. Det går också bra att betala med Swish eller sätta in pengarna på Lärande utan gränsers bankgiro. Om du beställer redan nu kommer du att få almanackorna i god tid innan jul. Almanackan kostar 100 kronor + portokostnad.

 

Hemsidan

har uppdaterats och bland nyheterna är att du under fliken projekt nu hittar tips och idéer till fortsatt internationellt arbete med Bangladesh som exempel.

Titta gärna in på www.globallearning.se

 

Resebrev från Gith

får du med som bilaga till detta nyhetsbrevet. Gith, Bosse och Daniel från styrelsen har varit på resa i Bangladesh och Gith har skrivit en reseberättelse som framförallt handlar om besöket på våra förskolor.

 

Resebrev från resan till Bangladesh okt-nov 2018:

Äntligen dags att få åka till Bangladesh, det är med stor glädje och lite nervositet jag åker iväg igen. Vi fick träffa flera av våra vänner från förra resan och så har vi fått många, många nya bekantskaper från denna resan.

Att få vara tillsammans med en familj i flera dagar, se och prova på vardagssysslorna har varit betydelsefullt och lärorikt. Vi har promenerat i närområden och sett något nytt varje dag. Gästvänligheten sprudlar och det har varit så fint och hjärtligt med alla inbjudningar till hemmen vi sett på våra promenader.

Hos vår gästvänliga familj i byn, blev vi alltid erbjudna att sitta ner och frågan om en kopp te kom upp. ”Bochen, bochen” kom och sätt er?
Förutom alla spontanbesök vi gjorde på olika skolor hade vi två planerade studiebesök på LUG´s skolförberedande förskolor.

 

Första besöket var på förskolan  där Santalfolket bor, Santaler har inte Bengali som sitt första språk. Extra värdefullt för barnen att få träna Bengali innan de börjar den vanliga skolan.

Barnen har lektion när vi kommer fram, vi smyger in i klassrummet, som är en avgränsad del på en familjs innergård. Barnen tränar på Bengali. Övar från affischerna som hänger runt om. Det är bokstäver, siffror och ord. De får gå en och en upp och peka och läsa högt och så säger de andra barnen samma ord.