Lärande utan gränser (Lug) är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Den är öppen för alla som är intresserade av utvecklingssamarbete med utbildning och lärande i fokus. Lärande utan gränser samarbetar med och stödjer förskolor, skolor och aktivitetscenter i  Bangladesh. www.globallearning.se

 

 

 

 

 


Dags för nyheter från Lärande utan gränsers utvecklingssamarbete med Bangladesh. Den här gången kommer nyhetsbrevet att handla om vår nya fina kalender/väggalmanacka och projekt vi har på gång i Bangladesh.

 

Kalender/almanacka

Just nu trycks det upp 1000 almanackor som skall sprida information om Lärande utan gränsers arbete, kunskaper om Bangladesh och ge inkomster till föreningen och våra medlemsskolor. Genom att sälja annonsplats i almanackan har vi fått in pengar som täcker hela tryckkostnaden. Almanackan kommer kosta 100 kronor, 50 kronor går till medlemsskolans Bangladeshkonto, 25 kronor går direkt till föreningen och 25 kronor till Tuhin Islam som är fotografen.

Beställning på hur många almanackor skolorna vill ha skickar ni till Joacim eller Marte senast 30 november. Det går även bra att efterbeställa. För varje almanacka ni beställer betalar ni 50 kronor till Lärande utan gränsers bankgiro konto: 5780-4114, märk betalningen med almanacka. Almanackan säljer ni för 100 kronor. Enskilda medlemmar kan givetvis också beställa almanackan och sätta in pengarna på Lärande utan gränsers konto och då hela summan på 100 kronor.

Vi tror detta är en utmärkt grej att sälja vid Luciafirande, julmarknad, i personalrummet – kommer bli årets julklapp helt enkelt.

 

 

 

Agrogoti i Sathkira

I området nära Sathkira i södra Bangladesh  driver Agrogoti med stöd från Lärande utan gränser 3 byskolor med tillsammans 150 elever. 3 klasser med 25 elever i varje klass är årskurs 1 med elever som inte har fått plats i den offentliga skolan. I de 3 andra klasserna varierar ålder och tidigare skolgång mycket. I dessa klasser går elever som tidigare har arbetat eller som inte har klarat proven och därför behöver gå om. Skolbyggnaden är enkel och eleverna sitter på mattor på golvet, men glädje, engagemang och kunskapshunger finns det gott om. Ett gäng lärare från en av våra medlemsskolor, Vistaholm, besökte skolorna i september och slogs av lärarnas skicklighet och elevernas tålamod. Skolorna kommer fortsätta att drivas med stöd från Lärande utan gränser. Vårt stöd till Agrogoti för 2016 blir på 30 000 kronor.

 

Bloom i Basai

I en by som heter Basai driver Tuhin och hans vän Kamrul ett aktivitetscenter för barn med olika funktionshinder. Barnen får lära sig att läsa, skriva och räkna utifrån sina förutsättningar. Eleverna får också måla, leka, spela och lägga pussel. Verksamheten är nu väl etablerat och fungerar bra. Skolbyggnaden är i behov av en ny toalett och det står högt på önskelistan. Vid besök på Bloom har vi märkt hur mycket stället betyder för alla som bor i byn. Barnen leker alltid på skolgården, många hämtar sitt vatten i pumpen mitt på skolgården, det tvättas kläder och badas i dammen och många äldre i byn kommer dit för att prata.  Lärande utan gränser bidrar med 6000 kronor som stöd till Blooms verksamhet under 2016.

 

Thanapara Swallows i Thanapara

Skolan i Thanapara har långa traditioner för kontakt och samarbete med Norge och Sverige. Skolan har även haft samarbete med andra länder i Europa. Skolan har ca. 250 elever och har även en liten förskola och fritids. Skolan har ett stabilt team av lärare.  De två senaste åren har Lärande utan gränser köpt datorer till skolan. Även för 2016 vill styrelsen satsa på tekniska hjälpmedel som underlättar kontakten med skolan och bidrar till att Thanaparas elever lär sig använda dessa hjälpmedel. Flera av våra medlemsskolor har kontakt med Thanapara genom mejl och brev, och en klass i Hökerum har till och med Skypat med eleverna i Thanapara.

 

Sunflower i Dinajpur

Styrelsens intention är att starta ett samarbete med organisation Sunflower i Dinajpur. Om alla bitar faller på plats kommer en förskola att startas i ett område som har varit en indisk enklav. En förskola är något vi vill satsa på och vi är glada och stolta över att det är på gång.

 

Du är alltid välkommen att ta kontakt med oss för att få hjälp med att skicka brev eller mejl till våra skolor. Eller kanske behöver du hjälp med något temaarbete om Bangladesh, eller vill ha besök från någon som sitter i styrelsen? Eller vill du ansöka om pengar för att åka till Bangladesh och behöver hjälp med ansökan eller kontakter – hör av dig. Har du eller din skola insamlade pengar som du/ni vill skicka till någon av våra verksamheter i Bangladesh så hjälper vi gärna till med det.