På besök i Bangladesh 15-22 november, 2011

I november, 2011 reste vi, d v s elever och personal från skolan Tegelviken i Kvicksund, till Bangladesh för att besöka drop-out skolor. Med på resan var Hugo Brinkfält, Emma Sundström, Erik Meurk (elever), samt Madeleine Hansen, Margaretha Ekvall (lärare) och Thomas Åkerblom (rektor). Vi blev hämtade av Idris och vår chaufför på flygplatsen och blev skjutsade till Koitta. Trafiken var en upplevelse i sig och vi hade, som så många andra gånger under resan, hjärtat i halsgropen.

Vi blev mycket väl omhändertagna under hela vår vistelse i Koitta, med god mat och utmärkt hjälp av Idris och vår guide / tolk Sylvie. Sylvie var med oss hela veckan och lärde oss mycket om Bangladesh och dess historia.

Vi besökte sju drop-out skolor under vår vistelse där: Kazipara, Golora, Kandapara, Barundi, Janna, Alonogor och Bahir Kamta. På varje skola möttes vi av glada, nyfikna och oerhört tacksamma barn, som tog emot oss med sånger, danser och presenter. Det märktes att de var glada över sin skola, över möjligheten att få gå där. Detta var något som mina elever noterade, och de kunde samtidigt konstatera att så är tyvärr inte fallet i Sverige där vi är betydligt mer bortskämda och eleverna ofta inte inser hur värdefull utbildning faktiskt är. Människorna i byn kom också till skolorna för att se oss. De var mycket nyfikna, och väldigt vänliga.

Vi besökte även en skola i Koitta samt en flickskola. Dessutom fick vi möjligheten att besöka en textilfabrik, ett tegelbruk samt CRP. En dag tillbringade vi i Dhaka där vi fick se historiska monument, slummen samt en del av den gamla staden.

Det var en oerhört lärorik resa för oss allihop och vi är glada över att ha fått den här upplevelsen.

Madeleine Hansen Lärare, Tegelviken